wtorek, 20 grudnia 2011

Danie Dnia - Jajecznica a'la Nimfa

Składniki:
-2 jajka koniecznie od kury ze wsi od babci (ewentualnie z biedronki, jednak wówczas trzeba zwrócić uwagę na koszty, bo te bowiem wzrastają wówczas z zera do 80 groszy),
- dwie łyżki otrąb, najlepiej pszennych, ale mogą być każde inne jadalne (otręby spełniają bardzo ważną rolę dietetyczną - wypełniają doskonale żołądek pozbawiając nas na dłuższy czas uczucia głodu, co jest największą zaletą owej jajecznicy. Należy także wspomnieć o jej walorach zdrowotnych - otręby to błonnik, a błonnik to źródło wielu witam i składników mineralnych, a tych brakuje przecież studentom),
- łyżeczka oleju (żeby jajka nie przywierały, bo jak przywrą do patelni, to mniej zjesz!),
- koperek - tyle, ile chcesz (najlepiej dużo, ale nie przesadzaj, bo zabraknie do kolejnego dania),
- sól, pieprz do smaku (dużo, bo otręby lubią zabić smak potraw, ale wiadomo, że chodzi o to, żeby się najeść, a nie smakować).

Jak przyrządzić z owych składników jajecznice? Nic łatwiejszego! Wbijaj jaja na patelnie, dosyp otręby i koperek, sól, pieprz aż się zetnie i nie zapomnij mieszać:)
Z racji, iż jestem studentką, należy wspomnieć, że jajecznica (zamknij się Antek!)najlepiej smakuje z keczupem z biedronki Madero łagodnym, opcjonalnie pikantnym. 

Jajcujcie zdrowo!
Nimfa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz